Aparat dentar fix

Zâmbetul este primul lucru pe care oamenii îl observă la tine. Este cartea ta de vizită, expresia fericirii tale, astfel că, îți dorești ca el să strălucească cât mai frumos. Daca dintii tai sunt inghesuiti, spatiati sau muscatura ta este afectata, solutia este aparatul dentar.

Descoperă cum aparatul dentar fix, această minune a tehnologiei dentare, poate transforma orice zâmbet într-unul demn de covorul roșu. Indiferent dacă ești adolescent sau adult, nu este niciodată prea târziu pentru a avea zâmbetul la care ai visat. Fii pregătit să îmbrățișezi schimbarea și să strălucești încrezător cu ajutorul aparatului fix!

Tipuri de aparat ortodontic fix


Când vine vorba de îmbunătățirea zâmbetului, opțiunile nu au fost niciodată atât de variate și accesibile ca în zilele noastre. În trecut, purtarea unui aparat dentar fix era adesea asociată cu un singur tip de dispozitiv cu sârme metalice. Ei bine, vremurile s-au schimbat, iar acum avem diferite opțiuni de aparat dentar fix care poate fi personalizat în funcție de nevoile și preferințele fiecăruia.

Aparat fix metalic

Aparatul dentar metalic este unul dintre cele mai cunoscute dispozitive tradiționale folosite în ortodonție. Acesta a evoluat de-a lungul anilor, devenind mai eficient și mai confortabil pentru pacienți.

Acest aparat ortodontic fix este compus, în principal, din oțel inoxidabil, un material durabil și rezistent. El este format dintr-o serie de brackeți metalici care sunt lipiți de suprafața frontală a fiecărui dinte. Aceștia sunt conectați printr-o sârmă, cunoscută și sub numele de arc ortodontic, care exercită o presiune controlată asupra dinților. Ligaturile sau elasticele, adesea colorate, sunt folosite pentru a fixa arcul ortodontic de brackeți.

Avantaje
 • Oțelul inoxidabil este foarte rezistent la uzură și deteriorare, făcând aparatul dentar metalic o opțiune durabilă de tratament.
 • Eficiență. Datorită materialelor și designului, aparatul fix metalic poate fi extrem de eficient pentru corectarea diverselor probleme ortodontice.
 • Pacienții pot alege dintr-o gamă variată de culori pentru elastice, oferind o notă personală și distractivă aparatului.


Dezavantaje
 • Fiind metalic, acest aparat ortodontic fix este mai vizibil decât opțiunile estetice, cum ar fi aparatele ceramice sau din safir.

Aparat fix ceramic

Aparatul dentar ceramic reprezintă una dintre cele mai populare alternative la aparatele dentare tradiționale metalice, oferind o soluție mai estetică pentru cei care își doresc să își corecteze dinții fără a compromite aspectul lor zilnic.

Avantaje
 • Estetică superioară. Brackeții sunt fabricați din materiale ceramice, care au o culoare similară cu cea a dinților naturali.
 • Funcționalitate. Deși aparatele ceramice sunt mai estetice, acestea îndeplinesc aceleași funcții ca aparatele metalice.

Dezavantaje
 • Preț mai ridicat decât cel al aparatului dentar fix metalic.

Aparat ortodontic fix safir

Aparatul dentar din safir reprezintă una dintre cele mai moderne și estetice soluții din domeniul ortodonției. Este alegerea perfectă pentru persoanele care doresc corectarea dinților fără a compromite aspectul estetic al zâmbetului lor.

Avantaje
 • Aspect discret. Brakeții din safir sunt aproape în totalitate transparenți, ceea ce îi face greu de observat. Spre deosebire de alte aparate ortodontice, acestea nu se pătează și își mențin transparența pe toată durata tratamentului, asigurând astfel discreție maximă.
 • Datorită suprafețelor lor netede și rotunjite, brakeții din safir sunt mai confortabili pentru gingii și interiorul obrajilor, reducând iritațiile și disconfortul adesea asociate cu aparatul fix tradițional.

Dezavantaje
 • Costul mai ridicat. Aparatul fix din safir este mai costisitor decât variantele metalice tradiționale sau din ceramică.
 • Indicat persoanelor cu dinți albi, pentru a se putea camufla.

Aparate dentare linguale – Incognito

Aparatul dentar fix lingual este o soluție ortodontică modernă și inovatoare, concepută pentru persoanele care își doresc un tratament discret, fără a compromite eficiența corectării dentare. Ceea ce diferențiază aparatul dentar lingual de celelalte tipuri este faptul că este fixat pe fața internă a dinților, adică spre limbă, și nu pe fața externă, bucală. Astfel, acesta devine invizibil atunci când zâmbești sau vorbești.

Avantaje
 • Invizibil din exterior.
 • Eficiență. Chiar dacă este discret, aparatul ortodontic fix lingual este la fel de eficient ca aparatul dentar tradițional în ceea ce privește corectarea problemelor dentare.

Dezavantaje
 • Perioada de adaptare. Datorită poziționării sale pe fața internă a dinților, poate fi mai dificil pentru pacienți să se adapteze la prezența aparatului dentar fix lingual, comparativ cu cel tradițional.
 • În primele zile sau săptămâni după aplicare, pacienții pot simți un disconfort mai mare datorită frecării brackeților de limbă.

Întrebări frecvente

1. Aparatul dentar fix doare?

S-ar putea să simți un disconfort în primele zile după fiecare ajustare, dar acesta ar trebui să dispară după o scurtă perioadă.

2. Pot mânca orice cu aparatul dentar fix?

Există anumite alimente pe care ar trebui să le eviți, cum ar fi cele foarte dure, lipicioase sau care se pot agăța de aparat.

3. Cum îmi curăț aparatul fix?

Este esențial să îți periezi dinții după fiecare masă și să folosești un arsenal intreg de periute dentare, interdentare si  dus bucal  pentru a îndepărta resturile dintre brackeți și dinți.

4. Pot practica sporturi purtând aparat ortodontic fix?

Da, dar este recomandat să porți un protector bucal pentru a preveni rănirea buzelor sau a mucoasei bucale.

5. Există limite de vârstă?

Nu, chiar și adulții pot beneficia de tratamentul cu aparat dentar fix. Este important să ai o sănătate dentară bună și să nu existe contraindicații medicale.

6. Cum știu dacă am nevoie de acest tip de aparat dentar?

Cel mai bine este să consulți un ortodont care să te poată evalua și să îți recomande cel mai potrivit tratament.

7. Aparatul poate deteriora dinții?

Dacă este îngrijit corespunzător și ajustat de către un profesionist, iar tu ai o igiena corecta, aparatul ortodontic fix nu ar trebui să îți deterioreze dinții.

8. Ce se întâmplă după ce dau jos aparatul?

După ce îl îndepărtezi, vei purta un dispozitiv de contenție pentru a-ți menține dinții în noua lor poziție.

Dacă și tu ai nevoie de un aparat dentar fix, la Northo ai la dispoziție o mulțime de variante de tratament. Vino la o consultație, iar medicii experți din echipa noastră îți vor recomanda dispozitivul ortodontic perfect pentru nevoile tale. Nu sta pe gânduri și fă primul pas spre o dantură impecabilă, cu ajutorul unui aparat ortodontic fix!