Încă de la vârste fragede, vizitele la stomatolog sunt esențiale pentru menținerea unei sănătăți orale si generale, corespunzătoare. O consultație timpurie nu doar că ajută la identificarea și prevenirea problemelor dentare incipiente, dar și la crearea unui mediu familiar și plăcut în jurul îngrijirii orale. Astfel, cei mici învață despre importanța stomatologiei la copii și se pot adapta mai ușor la proceduri pe măsură ce cresc.
Conform Academiei Americane de Stomatologie Pediatrica, prima vizita la medicul stomatolog pediatru ar trebui sa fie facuta la cel mult 6 luni de la aparitia primilor dinti si nu mai tarziu de varsta de 1 an. Aceasta vizita are rolul de educare a parintilor cu privire la bunele practici orale si de familiarizare a pacientilor cu instrumentele și tehnicile dentare îi încurajează să adopte o rutină sănătoasă de-a lungul vieții. Evitând anxietățile și temerile legate de dentistul pentru copii, prichindeii sunt mai puțin susceptibili să dezvolte afecțiuni dentare grave sau să amâne tratamentele necesare pe viitor.
Astfel, vizitele regulate la stomatolog pentru copii începând cu vârste fragede reprezintă temelia unei vieți cu o sănătate orală impecabilă si le asigura o dezvoltare armonioasă. Dinții sănătoși favorizează o masticație corectă și o creștere echilibrată a oaselor feței, precum și o dinamică eficientă a mușchilor masticatori și faciali.