Aparat / gutieră de contenție dentară

Păstrează-ți zâmbetul impecabil!

Ce sunt gutierele de contenție?

Este vorba despre dispozitive ortodontice folosite pentru a menține dinții în poziția lor corectată după tratamentul cu aparat dentar. Când acesta este îndepărtat, dinții tind să se deplaseze înapoi către pozițiile lor inițiale, așa că gutiera specială pentru contenție este necesară pentru a preveni această mișcare.
Avantajele unui aparat de contenție

Îți menține dinții în poziția corectă obținută în urma tratamentului cu un aparat dentar. Astfel vei fi sigur că zâmbetul pentru care ai muncit atât de mult se va menține la fel de frumos.

Este extrem de confortabil și foarte ușor de curățat cu ajutorul unor pastile efervescente antibacteriene.

Anumite aparate se poartă doar în timpul nopții, astfel încât ele nu te vor incomoda.

De ce și cât timp trebuie să porți un aparat de contenție?

După terminarea tratamentului, primele luni sunt critice pentru succesul menținerii unui zâmbet de invidiat. Acest lucru se întâmplă pentru că osul și țesuturile nu reușesc să țină ferm dinții în poziția nou câștigată. De aceea, medicul tău ortodont îți va da indicațiile pentru purtarea gutierelor de contenție.

Îngrijirea retainer-ului dentar mobilizabil (tip gutiera)

  • După fiecare masă, clătește gutiera cu apă rece. Folosește o periuță de dinți cu peri moi și săpun blând sau o pastă de dinți non-abrazivă pentru a o peria. Asigură-te că o cureți bine și îndepărtezi toate particulele de mâncare. Apoi, clătește-o cu apă.
  • Medicul îți poate recomanda și pastile efervescente antibacteriene, pentru a îngriji dispozitivul de contenție.
  • Nu lăsa gutiera expusă la soare sau în apă fierbinte, deoarece căldura poate deforma materialul din care este făcută.
  • Când nu o porți, păstreaz-o într-o cutie specială. Acest lucru previne deteriorarea sau pierderea ei.
  • Nu folosi alcool sau produse chimice agresive pentru a curăța aparatul de contenție dentară, deoarece acestea pot deteriora materialul.
  • Asigură-te că gutiera nu prezintă semne de uzură sau deteriorare. Dacă observi orice problemă, discută cu medicul tău ortodont.
  • Alimentele sau băuturile care pătează dinții pot păta și gutiera. Încearcă să eviți să o porți când bei cafea, ceai sau vin roșu, ori asigură-te că o clătești imediat după aceea.

Cât costă un dispozitiv de contenție?

Retainer colat în cabinet

650 LEI

Retainer confecționat
în laborator

700 LEI

Gutieră de contenție

750 LEI

Gutieră de repoziționare dentară

850 LEI

Positioner

800 LEI

Gutieră printată

800 LEI

Gutieră de albire

750 LEI

Întrebări frecvente

1. Câte ore pe zi trebuie purtate gutierele de contenție dentară?

Numărul de ore pe zi în care trebuie purtate gutierele de contenție variază în funcție de recomandările medicului ortodont și de stadiul post-tratament în care se află pacientul.
În general, în perioada imediat următoare finalizării tratamentului ortodontic, se recomandă purtarea aparatului aproape permanent, cu excepția momentelor de periaj dentar și atunci când mănânci. Acest lucru înseamnă aproximativ 20-22 de ore pe zi.
După o anumită perioadă, ortodontul poate recomanda reducerea numărului de ore în care aparatul de contenție este purtat, trecând la purtarea sa doar noaptea sau câteva ore pe zi.

2. Retainerul dentar provoacă durere?

În mod normal, nu ar trebui să provoace durere. Acesta este proiectat pentru a menține dinții în poziția lor corectată după tratamentul ortodontic și, de obicei, se potrivește perfect cu dantura. Necesită igienizări regulate.

3. Dinții se pot strâmba fără gutierele de contenție dentară?

Da, există riscul ca dinții să se strâmbe dacă nu se folosește gutiera specială pentru contenție după tratamentul ortodontic. Are rolul de a menține dinții în noua lor poziție până când aceasta devine stabilă. Fără utilizarea corespunzătoare a contenției, dinții pot reveni treptat către pozițiile lor inițiale sau pot apărea noi deplasări.
Dacă tocmai ce ai finalizat un tratament cu aparat dentar, echipa Northo este gata să te ajute cu procesul de contenție. Apelează la serviciile noastre profesionale și lasă-ți dantura în mâinile celor mai buni oameni din domeniu pentru consult aparat contenție / gutiere de contenție dentară!