Aparat dentar copii

Zâmbetul copilului tău este cel mai frumos lucru din lume

Un zâmbet sănătos și aliniat nu este doar o emblemă a frumuseții, ci și a sănătății generale a gurii. La copii, corectarea timpurie a problemelor dentare și de dezvoltare a maxilarelor poate preveni complicații pe termen lung, asigurându-se că dinții cresc într-o manieră aliniată și funcțională. Aparatul dentar devine astfel un instrument esențial în acest proces. Utilizarea sa la vârste fragede poate preveni intervenții mai complicate la maturitate, contribuind la dezvoltarea unei ocluzii corecte și a unei funcționalități optime a gurii. Mai mult, un aparat dentar la copii poate influența pozitiv încrederea în sine, eliminând potențialele complexe asociate cu aspectul danturii.

Avantajele unui aparat dentar pentru copii

  • Ajută la crearea spațiilor necesare pentru o poziție corectă a dinților permanenți;
  • Îmbunătățește mușcătura corectă;
  • Ajută dezvoltarea corectă a arcadelor dentare;
  • Corectează posibile anomalii la înghițire sau vorbire;
  • Reduce durata și costul tratamentelor din viața adultă.
PROGRAMEAZĂ-TE

Limite de vârstă pentru aparatul dentar copii

Aparatul dentar este adesea recomandat pentru copii în diferite etape ale dezvoltării lor dentare. Însă există anumite perioade în care acest tip de tratament ortodontic este considerat cel mai eficient, in fapt, este vorba de tratamente ortopedice, adica cele care ajuta la dezvoltarea oaselor maxilare si cele care asigura mentinerea spatiilor pentru dintii definitivi care sunt la aceasta varsta in os. De asemenea, pot ajuta si la deconditionarea obiceiurilor vicioase.

Faza dentiției mixte – Aceasta este perioada în care copilul are o combinație de dinți de lapte și dinți permanenți. În general, aceasta începe în jurul vârstei de 6 ani și continuă până la 12-13 ani. În această etapă, aparatul dentar pentru copii poate fi utilizat pentru a corecta problemele aparent minore, dar foarte importante in dezvoltarea fetei copilului si a muscaturii corecte.

Dinți de lapte – Există situații în care tratamentul ortodontic precoce, folosind un aparat dentar, este recomandat chiar și la copii cu dinți de lapte, adică înainte de vârsta de 6 ani. Acest lucru se poate întâmpla în cazuri de probleme severe, cum ar fi suptul degetului, care afectează dezvoltarea corectă a maxilarului sau a dinților, sau in muscatura inversa, deschisa, ori in inghesuirile foarte mari.

În orice caz, momentul potrivit pentru a începe tratamentul ortodontic variază în funcție de fiecare copil. Consultă întotdeauna un ortodont sau un dentist pediatric pentru a determina cel mai bun plan de tratament pentru situația specifică a copilului dumneavoastră.

Ce probleme dentare poți corecta cu aparatul dentar pentru copii?

01
Dinți înghesuiți
02
Dinți spațiați
03
Ocluzie inversă
04
Ocluzie încrucișată
05
Supraacoperire
06
Ocluzie deschisă

Cât costă un aparat dentar copii?

Disjunctor

3000 LEI

Invisalign First (prima etapa 6-10 ani)

12500 LEI

Invisalign First (2 etape)

23500 LEI

Control disjunctor

150 LEI

Arc lingual

1000 LEI

Control arc lingual

150 LEI

Aparat Nance

1200 LEI

Control aparat Nance

150 LEI

Arc transpalatinal

1000 LEI

Scut lingual

1000 LEI

Trainer dentar

1000 LEI

Control scut lingual / Control arc transpalatinal

150 LEI

Întrebări frecvente

1. Este dureros aparatul dentar pentru copii?

În primele zile de purtare a aparatului, copilul poate resimți o presiune sau o sensibilitate crescută în zona dinților și maxilarului. Această senzație este normală și de obicei se atenuează pe măsură ce gura se adaptează la prezența aparatului.

2. Pot copiii să practice sporturi dacă poartă aparat dentar?

În unele cazuri se recomandă purtarea unor echipamente de protecție pentru evitarea rănilor.

3. Cât durează tratamentul?

La fel ca în cazul oricărui dispozitiv ortodontic, perioada de purtare poate varia în funcție de nevoile pacientului. Pentru aparate dentare de copii, media este între 1 și 3 ani.