De la ce varsta se pune aparat dentar? Ghid complet pentru parinti

De la ce varsta se pune aparat dentar? Ghid complet pentru parinti

Este perfect normal sa te intrebi de la ce varsta ar trebui sa incepi sa iei in considerare tratamentul ortodontic pentru micutul tau. In drumul sau spre maturitate, copilul tau va trece printr-o serie de schimbari, iar sanatatea dentara si alinierea corecta a dintilor joaca un rol crucial in dezvoltarea sa. Zambetul copilului tau este una dintre cele mai pretioase comori, iar sanatatea si aspectul acestuia pot influenta in mod semnificativ increderea si stima de sine a micutului tau pe termen lung.

Astfel, tratamentul ortodontic poate sa fie o preocupare constanta pentru multi parinti. Este firesc sa doresti sa faci tot posibilul pentru a te asigura ca micutul tau are un zambet sanatos si stralucitor pe termen lung.

De la ce varsta se pune aparat dentar? O intrebare frecventa

Ca parinte, probabil te-ai intrebat de multe ori cand este momentul potrivit pentru ca micutul tau sa inceapa tratamentul ortodontic. Ei bine, raspunsul poate varia in functie de fiecare copil in parte. Specialistii recomanda ca primul consult ortodontic sa aiba loc in jurul varstei de 7 ani. De la aceasta varsta, ortodontii pot identifica potentialele probleme si pot stabili un plan de tratament personalizat, daca este necesar.

Importanta evaluarii timpurii

In cazul multor copii, interventia timpurie poate preveni problemele dentare mai grave in viitor. Este recomandat sa nu amani evaluarea ortodontica pana cand problemele devin evidente. Prin identificarea si tratamentul precoce al anomaliilor dentare sau de dezvoltare a oaselor maxilare, se pot obtine rezultate mai bune, iar tratamentul poate fi mai scurt si mai putin invaziv. Prin urmare, un consult ortodontic in jurul varstei de 7 ani poate fi cheia pentru un zambet sanatos si frumos pe termen lung.

de la ce varsta se pune aparat dentar

Recomandarile specialistilor

Miturile urbane spun ca, in general, tratamentul ortodontic ar trebui sa inceapa in jurul varstei de 10-14 ani, atunci cand majoritatea dintilor permanenti au iesit deja. Insa specialistii sunt de parere ca este tarziu sa se ajunga la ortodont in jurul acestei varste. Pana la varsta de 10-14 ani, pot exista multiple beneficii pentru sanatatea copiilor obtinute cu ajutorul ortodontului, precum:

– se pot deconditiona obiceiurile vicioase care influenteaza negativ cresterea si dezvoltarea fetei, cum ar fi: sugerea degetului/suzetei sau interpunerea obiectelor (pix, creion) intre arcade, aspirarea limbii;

– se pot corecta eficient problemele de fonatie, respiratia pe gura (de tip oral), cat si deglutitia de tip infantil sau pozitia vicioasa a limbii;

– poate fi influentata pozitiv cresterea oaselor maxilare, prin aparate ortopedice/ortodontice.

Cand te intrebi de la ce varsta se pune aparat dentar, trebuie sa stii ca aceasta este o decizie pe care trebuie sa o iei impreuna cu ortodontul copilului tau, luand in considerare nevoile dentare specifice si diagnosticele sale.

Factori de luat in considerare

Atunci cand te gandesti la momentul potrivit pentru ca micutul tau sa inceapa tratamentul ortodontic, exista mai multi factori de luat in considerare. Printre acestia se numara starea de sanatate generala a copilului, dezvoltarea dentara si cranio-faciala, dar si aspecte emotionale si sociale. Momentul oportun pentru tratamentul ortodontic poate varia in functie de fiecare copil in parte si este important sa consulti un ortodont pentru a primi recomandari personalizate.

La Northo, una dintre cele mai populare optiuni de aparat dentar este Invisalign, un tratament modern, eficient si confortabil pentru cei mici. Afla AICI mai multe despre tehnologia Invisalign.

In final, de la ce varsta se pune aparat dentar este o intrebare complexa, iar raspunsul poate varia in functie de fiecare copil in parte. Consultul regulat al unui ortodont este crucial pentru monitorizarea dezvoltarii dentare a copilului tau si pentru stabilirea momentului potrivit pentru inceperea tratamentului ortodontic. Prin urmare, nu ezita sa cauti sfaturi avizate si sa iei decizii informate pentru sanatatea si frumusetea zambetului copilului tau.

Aparate dentare în clinica de stomatologie București - Northo

Aparat dentar Invisalign®

Aparat dentar Invisalign®

Cel mai performant aparat dentar invizibil din lume. Gutiere transparente, realizate în SUA cu ajutorul unui soft. Invisalign® este 100% personalizat, confortabil, fără restricții alimentare și aproape imposibil de observat.
Aparat dentar Spark®

Aparat dentar Spark®

Aparatul dentar Spark Clear Aligners, produs de compania americană Ormco - lider de piață în ortodonție la nivel mondial - este unul dintre cele mai avansate sisteme de îndreptare a dinților prin gutiere transparente și detașabile.
Aparat dentar ceramic

Aparat dentar ceramic

Aparatul fix ceramic funcționează pe aceleași principii ca un dispozitiv ortodontic tradițional din metal, cu diferența că este construit din materiale ceramice, oferind un avantaj estetic.
Aparat dentar fix

Aparat dentar fix

Zâmbetul este primul lucru pe care oamenii îl observă la tine. Este cartea ta de vizită, expresia fericirii tale, astfel că, îți dorești ca el să strălucească cât mai frumos.